Het fretteren zelf

Fretteren is een oude vorm van jagen, tegenwoordig wordt het door veel mensen stropen genoemd, omdat dit vroeger vaak gebeurde zonder toestemming, en omdat het zonder geluid of kabaal gebeurd, en omdat veel mensen niet beter weten.
 
Een fretteur is trots op zijn fretten en behandeld deze ook altijd goed, immers met een lief fret, is het makkelijker fretteren dan met een bijtertje, wij hebben er geen bijtertjes bij zitten, zodat iedereen de fretten kan hanteren.
 
Hoe ziet het fretteren nu eigenlijk uit.
 
Men kan als men de spullen in orde heeft, dus je hebt een fret, buidels, vergunning, eventueel ferret finder, met je vergunning gaan naar een grondgebruiker die overlast heeft van konijnen en bouwen heeft op zijn grond, en deze vindt het prima en tekent je vergunning, dan kun je aan de slag.
 
 
 
 
 
Je zoekt de bouw van de konijnen, en legt op iedere pijp (uitgang van een bouw) een buidel, dit kan enorm verschillen, je hebt bouwen van 1,2,3  uitgangen, maar ook grotere bouwen tot wel 25 uitgangen en soms nog meer.

 
Is dit gebeurd dan laat je het fret de bouw betreden, en dan is het afwachten of de bouw bewoont is of niet, is de bouw bewoont  dan komt het konijn met een ongelofelijke snelheid naar buiten, en springt in de buidel, zodat deze zich sluit om het konijn en het konijn kan niet meer weg, nouja bijna niet meer weg, zoals je ziet in het volgende filmpje kan het weleens gebeuren dat er een konijn weg komt.
 
Jean, kan er nu eens niets aan doen, hij staat een rij  bomen te ver, ik (Rudy) sta te filmen en Kenny (degene wat moet opletten) staat iets te doen, wat ik niet goed thuis kan brengen, maar volgens mij heeft hij een beetje last van koude voeten.
 
 
 
 
 
 
maar het kan ook anders, hier een filmpje hoe het hoort te gaan, als de buidel goed geplaatst wordt kan het (bijna) niet mis gaan.
Deze keer let Kenny wel goed op.
 
 
 
 
 
 
Hier een filmpje hoe mijn hond  chelty aangeeft dat de bouw bewoond is.
 
 
 
 
 
 
complicatie van een dagje fretteren (schade bestrijding) in een plantage in de sneeuw.
 
 
 
 
 
fretteren in een plantage
 
 
 
 
Terzijner tijd zal ik nog meer filmpjes hier neer zetten van onze fretteer avonturen.
 
 Bij schade of overlast van konijnen  fretteren@home.nl