Het Fret

 
 
 
 
Het fret (Mustela putorius furo) behoort tot de marterachtigen, net als de hermelijn, bunzing, wezel en otter. Zoals alle marterachtigen zijn fretten roofdieren.
 
 
 
 
 
 
Fretten worden al geruime tijd gehouden, er zij gegevens gevonden van 450 jaar v. Chr.
Toen werd het fret vooral gehouden voor de jacht, ze jaagden de konijnen ratten en muizen uit de holen. 

 


 
 

Vanaf 1800 is de fret als huisdier in Europa geïntroduceerd. Over het algemeen wordt de fret gehouden als gezelschapsdier, maar er zijn ook fretten die worden gebruikt voor de jacht.

Deze vorm van jagen wordt fretteren genoemd.
 
 
 
Binnen Europa werd opeens het konijn gesignaleerd, het fret bleek voor deze beestjes een prima jager te zijn. De lucht van het fret doet een konijn zoveel angst inboezemen dat deze, indien hij het fret ruikt, spontaan zijn hol verlaat. Als de jager dan aan het eind van dit hol staat met een net om het konijn te vangen dan hebben we het principe van "het Fretteren" hierbij uitgelegd.

Het is dan niet de bedoeling dat het fret, het konijn vangt omdat hij hem dan zou kunnen opeten. Hierdoor worden er nog wel eens bijtringen gebruikt( deze gebruiken wij niet). Het fret kan dan met geen mogelijkheid het konijn doden of opeten. Dit zorgt er ook voor dat een fret die verdwaald, op geen enkele manier zou kunnen eten waardoor hij van de honger zal omkomen. Om dit te voorkomen moet je zorgen, voor en goed opgevoede fret. Een dergelijk fret luistert en zal niet snel de prooi opeten. Ook is een wit dier heel wat opvallender en je hebt niet zo gauw kans dat de jager zich vergist. Daardoor werd al snel de albino soort geprevaleerd boven zijn wildkleur collega. Ook de valkenier maakt soms gebruik van een fret, waarbij hij het konijn uit een hol kan jagen ,zodat de havik zich erop kan storten.

Ook wordt het fret gebruikt voor de geweerjacht op konijnen. Hierbij moet de jager uitkijken voor het niet per ongeluk aanschieten van het fret. De kans is bij dit soort fretteren  een reël gevaar.

Het fretteren is een vak apart.
 
 
De bunzing leeft natuurlijk in het wild van het jagen op knaagdieren en dergelijke, het fret lijkt in dit opzicht ook nog precies op de bunzing want deze eigenschap heeft het fret ook. Daarom werd hij ook gebruikt om de huizen van ratten en muizen te bevrijden. Door de ranke en slanke lichaamsbouw van het fret was hij een uitkomst om de rat tot zijn laatste vluchtplaats te volgen. Tegenwoordig wordt dit niet vaak meer gedaan met fretten omdat de rat nog wel eens wat ziektes kan overbrengen. Maar de lucht van een fret is meestal voldoende om de rat uit huis te houden.
 

Ik hoop dat ik met dit bovenstaand verhaal u wat meer wetenswaardigheden over het fret heb kunnen uitleggen.
 
 
 
nog enkele foto's van onze jacht fretten
 
 
 
 
 
 
 
 
Tip: heeft uw fret last van veel teken , gebruik dan frontline voor katten ,en alle teken zijn na 2 dagen dood, zelf gebruik ik dit al enkele jaren tot volle tevredenheid.
 
let wel op de dosering, ik gebruik 1 pipet voor 3 moertjes en 1 pipet voor 2 mannetjes, immers een kat weegt 3á 4 kilo en een fret veel minder.
let op niet gebruiken als het fretten moertje zwanger is. dit zal de ongeboren jongen doden.